More selected projects

Surowe piękno zmian.
Realizacja dla °CRYO Stay Young.

Dla człowieka, który pierwszy raz mierzy się z pejzażem lodowcowym porażająca jest ta surowa estetyka. Ostatnie, co przychodzi do głowy to myśl o tętniącym rytmie życia. Chłód, pozorny bezruch i zimne kolory prędzej skojarzą się z martwotą czy letargiem. Jednak Ci, którzy żyją w cieniu potężnych lodowców traktują je jak żywicielki, które potrafią nakarmić cały świat. Ta mądrość zaklęta w micie ma twarde przełożenie na fakty; lodowce są największym ziemskim rezerwuarem słodkiej wody. Lodowce to bezpieczna przyszłość naszej planety. Obietnica długiego, obfitego życia.
Dzięki takiej perspektywie krajobraz lodowcowy utkany z bieli, granatów, turkusów i szarości przynosi ulgę naszym przebodźcowanym umysłom, chłodzi rozgorączkowaną percepcję i wprowadza harmonię do rozkołatanych serc. Tętno zwalnia, oddech się pogłębia, odprężenie rozlewa się po wszystkich komórkach ciała.

O taki dokładnie efekt chodziło w pracach nad nową koncepcją salonów zabiegowych dla °CRYO Stay Young, światowej klasy innowatora i dostawcy rozwiązań dla kriogeniki. Firma wyewoluowała od czasu, gdy kilka lat temu rozpoczęliśmy współpracę przy projekcie ich pierwszego biura we Wrocławiu. Cieszę się, że mogłam brać czynny udział w tej ewolucji, projektując i nadzorując realizację nowych salonów. Tym razem podczas realizacji dla °CRYO Stay Young do naszych głównych zadań należało:

  1. Stworzenie wnętrza, które przemówi do wyobraźni klientów na całym świecie.
  2. Zaprojektowanie schematu rozwiązań, który będzie możliwy do zaimplementowania w różnych lokalizacjach.
  3. Zaproponowanie budżetu realizacji, który zachęciłby potencjalnych franczyzobiorców do inwestycji.

Jak stawiliśmy czoła powyższym wyzwaniom?

1.
Halldór Kiljan Laxness, islandzki pisarz i noblista, napisał kiedyś: Jeżeli obserwuje się lodowiec dostatecznie długo, wówczas słowa przestają znaczyć cokolwiek.

W swoim projekcie odwołałam się do archetypu lodowca, a więc pozwoliłam, żeby to on estetycznie (nomen omen) górował nad całą realizacją. Żeby mówił bez słów. Wysyłał uniwersalne komunikaty dla ludzi z różnych szerokości geograficznych: lód to życie, długowieczność, zatrzymanie młodości. Klient od pierwszego kroku w salonie °CRYO miał poczuć metaforyczny rześki powiew krajobrazu lodowcowego. Zależało mi na mocnym efekcie, dlatego za ladą pojawia się dekoracyjna ściana z panelami wykonanymi z marmuru, ściętymi pod kątem, które przypominają odwrócona górę lodową. Podświetlana od tyłu momentalnie przyciąga uwagę klientów. Ściana za ladą recepcyjną jest znakiem rozpoznawczym, wyróżniającym wnętrza °CRYO Stay Young wśród rosnącej konkurencji. Ten sam motyw powtarza się w strefie odpoczynku, gdzie po każdym zabiegu zapraszani są klienci.

Wnętrza są utrzymane w stonowanej, spokojnej i harmonijnej kolorystyce. Przeważają przełamane biele, delikatne szarości. Natomiast dla kontrastu zastosowaliśmy ciemnogranatową ścianę w holu, a turkusowe dodatki dopełniają i urozmaicają całość. Niespotykany kolor błękitny, to rozpoznawczy kolor °CRYO Stay Young. Bardzo zależało nam na podkreśleniu tej barwy, dlatego też zastosowaliśmy ją w oświetleniu pokoi zabiegowych oraz w holu. Efekt przerósł nasze oczekiwania, niebieski światło buduje niezapomniane wrażenie, gdy korzystamy z zabiegu krioterapii. Doświadczenie wnętrza jest spójne z emocjami podczas zabiegu. Uważam, że udało się uzyskać efekt harmonii i spokoju we wnętrzu, przy zastosowaniu mocnych środków wyrazu, aby przebywanie było jednocześnie ekscytującym i wyciszającym doświadczeniem.

Układ strefy wejścia, recepcji i poczekalni jest bardzo dynamiczny. Ściany usytuowane są pod kątem, nawiązując do pęknięć w lodzie. Także hol prowadzący do pokoju konsultacji, przebieralni oraz pomieszczeń zabiegowych jest zaprojektowany pod różnymi kątami. Pomimo tego układ jest łatwy do odczytania i odnalezienia się przy pierwszej wizycie. Wszystkie czynności i procedury zabiegowe zostały przewidziane w planie funkcjonalnym, tak aby ułatwić użytkowanie. W ramach współpracy zaprojektowane zostały także meble gabinetowe oraz pomocnicze.

2.
Warto wspomnieć, że pierwsze realizacje salonów powstały w Dubaju (Jumeirah Emirates Towers), Bahrajnie (The Ritz-Carlton Bahrain), Bangkoku i Seulu. Na etapie projektu zawsze wyzwaniem jest opracowanie layoutu (układu funkcjonalnego), bo każda lokalizacja jest zupełnie odmienna od poprzedniego z uwagi na różnice na całym świcie. Wyzwaniem jest więc uzyskanie spójnego efektu wnętrza, rozmieszczenie wielu funkcji i urządzeń zabiegowych tak, aby były dostępne i wygodne w użytkowaniu oraz dostosowane do wymagań i różnic kulturowych.
Poświęcamy dużo czasu na rozmowy i poszukiwanie kompromisów w wielkościach pomieszczeń, funkcjonalności i ilości wyposażenia. Ostatecznie zawsze udaje nam się uzyskać zamierzony efekt, który satysfakcjonuje klienta oraz projektanta

W realizacjach dla °CRYO wyzwaniem jest odległość lokalizacji i praca zdalna. Na szczęście możemy polegać na danych przesyłanych od wykonawców i osób nadzorujących projekt. Zawsze wysyłamy listę potrzebnych materiałów i podkładów niezbędnych do realizacji projektu. Przygotowujemy pakiety próbek, które wysyłamy do wykonawców jako wzór. Jestem w stałym kontakcie z osobami nadzorującymi realizację projektu na miejscu oraz z wykonawcami. W razie pytań lub niejasności doprecyzowujemy i tłumaczymy. 

3.
Niełatwo zachować spójny efekt wnętrz w różnych krajach. Zajęliśmy się więc logistyką realizacji zamówień materiałów i wyposażenia. Materiały, które nie były dostępne przesłaliśmy z Polski. Tak też było z meblami wypoczynkowymi i dodatkami od polskich i włoskich producentów. Potencjalni franczyzobiorcy nie muszą się więc martwić o dostępność materiałów, bo w razie czego czuwamy i chętnie wszystkim pokierujemy.

To była wielka przyjemność, móc pracować nad koncepcją i czerpać z archetypu lodowca dla °CRYO Stay Young. Powstałe salony przypominają mi fantasmagoryczne mini-światy, w których lodowce są wieczne i bezpieczne, nie topnieją, zapewniają nam obfite życie i niekończącą się młodość. Liczę na to, że osoby odwiedzające te przestrzenie odczują tę cudowną utopijną atmosferę, nad którą wspólnie pracowaliśmy.

[unex_ce_button id="content_92vovf0zq" button_text_color="#000066" button_font="semibold" button_font_size="12px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffffff" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="1px" button_border_color="#000066" button_border_radius="1px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000066" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://www.studiogiza.com/" button_link_type="url" button_link_target="_self" has_container="1" in_column=""]PRZEJDŹ DO STRONY GŁÓWNEJ[/ce_button]